In: Wissenschaftlicher Dienst Südosteuropa: Quellen und Berichte über Staat, Verwaltung, Recht, Bevölkerung, Wirtschaft, Wissenschaft und Veröffentlichungen in Südosteuropa, Band 30, Heft 6, S. 129-135
Die vorliegende Arbeit beschäftigt sich mit der Nachhaltigkeit im Nahrungsmittelkonsum. Vorab wird dessen Definition erarbeitet, um anschließend auf spezifische Kriterien einzugehen, die die tägliche Konsumentscheidung nachhaltiger gestalten. Durch geringen Fleischkonsum, sowie durch den Konsum von ökologischen, regionalen, gering verarbeiteten und sozialverträglichen Produkten in minimierten bzw. umweltfreundlichen Verpackungen findet Nachhaltigkeit in der täglichen Konsumentscheidung Platz. Anschließend werden für jedes Kriterium Faktoren herausgearbeitet, welche KonsumentInnen bei der nachhaltigen Nahrungsmittelwahl beeinflussen. Letztendlich kann davon ausgegangen werden, dass ein umfassend nachhaltiger Nahrungsmittelkonsum vor allem auf Grund einer positiven Einstellung gegenüber der Umwelt stattfindet. Neben Qualitäts- und Gesundheitsaspekten, spielt ein gewisses Maß an Umweltbildung eine weitere entscheidende Rolle. Um anhand politischer Maßnahmen die Konsumentscheidungen der KonsumentInnen im Nahrungsmittelbereich nachhaltiger zu gestalten, bieten sich vor allem die Einführung sozialer und ökonomischer Instrumente an. Ersteres kann durch Informationskampagnen und Labeling umgesetzt werden. Ziel hierbei liegt in der Informationsausgabe und einer daraus folgernden Änderung der KonsumentInnenpräferenzen. Letzere, unter welche Steuern und Subventionen fallen, haben den Vorteil, dass nicht die Präferenzen der KonsumentInnen geändert werden müssen, sondern dass sich deren Kaufentscheidung lediglich aufgrund ökonomischer Motive ändert. Soll ein nachhaltiger Nahrungsmittelkonsum gefördert werden, so ist ein Mix aus sozialen und ökonomischen Instrumenten anzustreben. ; The present work deals with sustainability in the field of food consumption. First of all a definition of sustainable food consumption is developed and specific criteria are presented, which make it possible to implement more sustainability in food consumption. This can be achieved by eating less meat, as well as through the consumption of organic, low processed and socially responsible products in minimal or environmentally friendly packaging. Subsequently factors for each criterion, which influence consumers? sustainable food choice, are worked out. From that it can be concluded that comprehensive sustainable food consumption is mainly achieved through a positive attitude towards the environment. In addition to quality and health aspects, a certain degree of environmental education is needed. In order to shape sustainable food consumption through political measures, the introduction of economic and social instruments is possible. Through social instruments, which include information campaigns and labeling, a change in consumers? preferences can be achieved. The advantage of economic instruments, like the introduction of subsidies or taxes, is that the preferences of consumers don?t have to be changed. A change in consumption will be caused due to economic motives. Overall a mix of social and economic instruments is desirable. ; vorgelegt von Kathrin Niederbichler ; Abweichender Titel laut Übersetzung der Verfasserin/des Verfassers ; Zsfassung in dt. und engl. Sprache ; Graz, Univ., Masterarb., 2012 ; (VLID)225042
Beginnend mit einer Einführung in die physiologischen Grundlagen der Humanernährung, sowie Darstellung aktueller Lebensmittelverbräuche und deren Entwicklung wird eine Übersicht über den Versorgungsbedarf in Deutschland geschaffen. Dagegen kalkuliert und analysiert wird die nationale Produktionsleistung, sowie deren Entwicklung und Abhängigkeit vom internationalen Handel im Bezug zum aktuellen Ukraine-Konflikt. Abschließend folgt eine Risiko- und Gefahrenanalyse der Versorgungslage, der bestehenden Konzepte und Maßnahmen der Aufgabenträger mit einem internationalen Vergleich.
'This work is not an easy read, for all the right reasons. The authors stay well away from stylised facts, instead providing a rigorous assessment that gives readers a more informed and textured understanding of key drivers of China's food consumption. Beyond academics, commercial firms and prospective trading partners will find this book an important resource; its judicious use of tables, charts, maps and applied work paint a nuanced picture of China's markets' prospects and the challenges that still remain.' (Brad Gilmour, Agriculture and Agri-Food Canada). -- 'China's food consumption will have a fundamental impact on Chinese and global food supply and demand, and therefore food and nutrition security in the world. In addition, Chinese consumption patterns have important implications on global natural resources and the environment. To design policies and strategies to guide Chinese consumers towards a more sustainable and healthy diet requires solid data and analysis of future Chinese consumption trends. This book is a welcome first step. The authors of this book are some of the most experienced and respected researchers on Chinese agriculture and food issues. It is a valuable source of reference for researchers, government policymakers and anyone in the private sector who is interested in Chinese and global food systems.' (Shenggen Fan, International Food Policy Research Institute, US). -- 'With the world's largest population and second largest economy, China plays an important role in global food production and consumption. This book by a distinguished group of authors presents an updated analysis of food consumption in China. The material covered is informative and comprehensive. All food-related traders, researchers and analysts would benefit from reading this book.' (Yanrui Wu, The University of Western Australia, Australia).
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Preface and acknowledgements -- Introduction -- Towards a sociological theory of eating -- Elements of the theory of practice -- Elementary forms of eating -- Organising eating -- Habituation -- Repetition and the foundations of competence -- Conclusions: practice theory and eating out -- References