Aufsatz(elektronisch)April 1983

ANA BARBIC

In: Sociologia ruralis, Band 23, Heft 1, S. 76-84

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Abstract

AbstractIn this paper the farmer‐worker is discussed from two angles: first, from the work process itself, entailing on the one hand, his contribution to the functioning of the farm and on the other hand, the consequences of his employment on the farm for his productivity on the job; and second, from the angle of his shuttling between his place of residence (the village) and his place of employment (the city).It has been argued that agricultural production from farm households where at least one member works only on the farm while others are employed elsewhere is no lower than the productivity of so called "pure" agricultural households, due to the mechanisation of work and to their market orientation. Members of mixed farm households, employed off the farm, are not only as productive as other workers, but in many cases even outdo them by better discipline, lower turnover and less absenteeism.Daily commuting of workers from villages to cities has also valuable effects on the countryside itself. It slows down the depopulation of the countryside and abandonment of farm land. Even when farmer‐workers lose interest in cultivating the land they can still contribute to the preservation of the countryside and to its further development by their efforts to reach the standards of urbanized areas and preserve the beauties of the countryside.RésuméCet article analyse l'ouvrier‐paysan de deux points de vue: au niveau du travail, il décrit à la fois sa contribution au fonctionnement de l'exploitation et les conséquences de cette activité agricole sur sa productivité au travail; en second lieu, il examine la question des navcttes entre son lieu de résidence (village) et son lieu de travail (en ville).II a été avancé que la productivité des exploitations oü un seul membre de la famille est occupé dans la ferme, (les autres étant employes ailleurs) n'était pas plus basse que celle des exploitations "pures", du fait de la mécanisation du travail et de l'orientation vers le marché. Par ailleurs les ouvriers qui appartiennent à ce genre de ménages mi‐agricoles se révèlent non seulement aussi productifs que les autres, mais se signalent par une meilleure discipline, moins d'absenteisme et de rotation de main d'oeuvre.Quant aux migrations quotidiennes des campagnes vers les villes, elles ont aussi des effets positifs sur la campagnc. Elles attenuent la dépopulation et l'abandon des terres. Même au cas où lses ouvriers‐paysans ne trouvent plus avantage à eultiver la terre, ils ne cessent de contribuer à la préservation et au développement de la campagne par leurs efforts pour atteindre le niveau des zones urbaines et pour conscrver les charmes de la campagneKurzfassungIn diesem Beitrag erfolgt eine Erörterung über den Arbeiter‐Bauern aus einer zweifachen Sicht: erstens, vom Arbeitsprozeβ selbst her, in dem er einerseits scinen Beitrag zum erfolgreichcn Bewirtschaften des Betriebes leistet und wo seine Beschäftigung im Betrieb auf der andercn Seite Konsequenzen für seine Leistungsfahigkeit im Hauptberuf hat; zweitens, im Hinblick auf sein Pendeln zwischen seinem Wohnort (dem Dorf) und seinem Arbeitsort (der Stadt).Es wirdt festgestellt, daβ die landwirtschaftliche Produktion von Haushalten, wo mindestens ein Mitglicd nur im landwirtschaftlichen Betrieb arbeitet, während alle anderen sonst erwerbstätig sind, infolge der Mechanisierung der Arbeit und ihrer Marktorientierung, nicht niedriger ist, als die Produktivität der so genannten "reinen" landwirtschaftlichen Haushalte. Mitglieder gemischter landwirtschaftlicher Haushalte, die auβerhalb des Betriebes erwerbstätig sind, sind nicht nur genau so produktiv wie andere Arbeiter, sondern übertreffen diese in vielen Fällen sogar noch durch besscre Disziplin, geringere Häufigkeit des Betriebswechsels und weniger Fehlzeiten.Täglichcs Pendeln der Arbeiter von den Dörfern in die Städte hat ebenfalss wiehtige Effekte für das Land selbst. Es verringcrt die Entvölkerung des Landes und die Aufgabe der Landbewirtschafrung. Sogar wenn Arbeiter‐Bauern ihr Interesse an der Landbewirtschaftung verlieren, können sie dennoch dutch ihre Bemühungcn, Standards der städtischen Räume zu erreichen und die Schönheit des ländlichen Raumes zu erhaltcn, zum Erhalt und zur writeren Entwicklung des Landes beitragen.

Sprachen

Englisch

Verlag

Wiley

ISSN: 1467-9523

DOI

10.1111/j.1467-9523.1983.tb00732.x

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